Instagram: Content Everlasting sau Efemer?

instagram

În articolul de astăzi pun față în față două tipuri de conținut pe Instagram, pe cât de importante, pe atât de diferite și anume postările din feed și cele de tip story. 

Nu e o surpriză faptul că vreau să abordez acest subiect, având în vedere că platforma a depășit un miliard de utilizatori activi din toată lumea, iar jumătate dintre aceștia consumă frecvent conținutul de tip story, devenind din ce în ce mai popular.

Însă, când treci de partea cealaltă și te pui în pielea brandului sau a creatorului de conținut ce alegi? Contentul everlasting sau pe cel efemer?

PROS Content Everlasting

Când spun conținut everlasting mă refer la postările din feed-ul de Instagram. Sunt cele care apar în feed-ul urmăritorilor tăi și rămân pe profilul tău alături de toate celelalte postări.

 1. Durabil în timp

Probabil cel mai logic și intuitiv argument este acela că acest tip de conținut este durabil în timp. Odată ce l-ai postat, conținutul rămâne public până când decizi tu să îl ștergi. Mai mult decât atât, încă te poți afișa în feed-ul urmăritorilor tăi chiar și la 24 de ore după publicare. 

 1. Reprezintă motivul pentru care ai followeri

Nu știu cum funcționează la ceilalți consumatori de Instagram, dar pentru mine cel mai bun stimulent pentru a urmări un cont îl reprezintă postările everlasting. Da, poate că un story m-a adus acolo, însă cu siguranță conversia se datorează conținutului pe care îl găsesc pe profil. 

 1. Constituie baza unui brand

Nu poți clădi ceva fără o bază sau cel puțin nu ceva care să dureze. Pentru mine, conținutul everlasting este ca temelia imaginii un brand, reprezintă identitatea acestuia. Se spune că trecutul ne definește, însă în cazul acesta, postările anterioare definesc un brand. 

 1. Este transparent

În cazul unui brand sau unei persoane publice, transparența contează extraordinar de mult pentru followeri. Este important pentru aceștia să cunoască reacțiile celorlalți susținători și mai mult decât atât, au o dorință inexplicabilă de a-și exprima public părerile pe care le au. Pe de altă parte, dacă ești un brand care dorește să lucreze cu un influencer, este din nou important să cunoști ce tip de reacții stârnește, cât și care este raportul followeri-engagement.

CONS Content Everlasting

 1. Link-urile nu sunt click-able

Dacă îți dorești să obții trafic în site de pe urma postărilor din feed, află că nu este tocmai alegerea ideală. Motivul este unul simplu și anume că link-urile nu sunt click-able. Singura soluție pentru ca un utilizator să acceseze link-ul este să îl copieze și să intre de pe un browser separat, ceea ce nu se va întâmpla niciodată sau prea rar încât să conteze, iar pentru branduri/ creatorii de conținut soluția este aceea de a plasa link-ul in bio-ul de pe propriul profil, acolo fiind singurul loc care acceptă link-uri. Sună complicat, știu.

 1. Nu permite formatul portrait

Paradoxal, deși este o aplicație mobilă, din punctul meu de vedere, postările din feed nu prea mai par mobile friendly în comparație cu postările de tip story și personal mă deranjează că nu pot încărca și vizualiza content în format portret.

 1. Sound off

Mulți dintre cei care dau scroll în feed-ul de Instagram o fac cu sunetul oprit, spre deosebire de atunci când urmăresc conținut de tip story. Așadar, dacă vrei să transmiți un mesaj video există șanse destul de mari ca acesta să nu ajungă la toți cei care îți găsesc conținutul în feed.

PROS Content Efemer

 1. Timp mai scurt de creare

Postările de tip story sunt mai relaxate și nu necesită să investești extraordinar de mult timp în crearea de conținut. Un sneak peak din culisele brandului nu ar trebui să îți consume prea multă energie și este suficient cât să îți ții publicul interesat de tine.

 1. Transmiți totul în real time

Bineînțeles că o poți face și prin conținutul everlasting, dar gândește-te cât timp ți-ar lua să alegi fotografiile, să se alinieze cu imaginea brandului și să fie complementare cu celelalte vizualuri. Când privești puțin în retrospectivă parcă nu prea se mai aseamănă cu real time-ul, nu? De aceea există formatul story care, așa cum am menționat mai sus, este mult mai rapid de creat. În plus, ai posibilitatea de a transmite și Live.

 1. Engaging și animat

Formatul story îți testează imaginația și creativitatea în adevăratul sens al cuvântului. Acesta dispune de opțiuni precum poll-uri, questions, funcții de countdown și multe altele care îi stârnesc pe followeri să interacționeze cu tine. În plus, poți da viață fotografiilor cu diverse stickere animate, GIF-uri și opțiunea de a pune muzică de fundal.

 1. Perfect pentru formatul video

Experții în social media spun că postările de tip story performează cel mai bine în formatul video, pentru că oferă utilizatorilor o experiență unică. De altfel, și statisticile susțin teoria experților. Așadar, dacă ai conținut video de share-uit, pe story e locul potrivit.

CONS Content Efemer

 1. Nu mai e vizibil după 24h

Unul dintre dezavantajele postărilor de tip story este faptul că dispar după 24h de ore de la publicare. Există totuși opțiunea de a le marca cu highlights și să rămână în continuare pe profilul de Instagram, însă își pierd din vizibilitate prin simplul fapt că numai apar în pagina de feed a followerilor.

 1. Nu poți transmite mesaje complexe

Sau poți, doar că atenția consumatorilor pentru acest tip de conținut este foarte scăzută. Îmi place să asociez postările de tip story cu slide-urile din PowerPoint. La fel ca și acolo, trebuie să lași vizualul să vorbească de la sine, nu să umpli paginile cu un text pe care oricum nu are nimeni răbdare să îl citească. Plus că se derulează rapid și este destul de incomod pentru utilizator să pauzeze fiecare story pentru a avea timp să citească.

 1. Comentariile se transformă în mesaje directe

Probabil că te întrebi unde este dezavantajul aici? Însă, dacă nu ai timp sau resurse suficiente pentru a răspunde în timp util la mesajele care vin din postările de tip story, acest lucru se poate transforma extrem de ușor într-un dezavantaj care te poate afecta pe termen lung. 

Am pus, așadar, în balanță toate părerile pro și contra pe care mi le-am format cu timpul despre conținutul everlasting și cel efemer. 
Nu cred neapărat că trebuie să alegi un tip de conținut în defavoarea altuia, ci mai degrabă să le integrezi pe amândouă într-un mod cât mai deștept și eficient în strategia ta. Însă, în final, decizia îți aparține doar ție.

Spor!

elefant.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s