Ce trebuie să știi dacă vrei să devii specialist Pay Per Click

Din moment ce ești aici, înseamnă că fie te gândești să devii specialist Pay Per Click (PPC), fie încă te afli în faza în care ți-ai ales câteva direcții profesionale și nu știi pe unde să o apuci. Oricum ar fi, dă-mi voie să te felicit pentru că ai pus meseria de specialist PPC pe lista ta. Pay Per Click-ul este frumos, iar viața de specialist PPC este și mai frumoasă pentru că nu te plictisești niciodată.

Mereu te lovești de noi provocări și situații neprevăzute la care trebuie să reacționezi rapid până nu se transformă totul într-o catastrofă totală. 

Pentru cei care nu știu încă, Pay Per Click-ul este o formă de publicitate online plătită, bazată pe performanțe, adică rezultate concrete care pot fi vânzări, trafic în site, vizualizări pentru un video etc. Cele mai populare platforme utilizate pentru acest tip de promovare sunt Google Ads și Facebook Ads, însă mai sunt și altele precum Bing Ads, LinkedIn Ads etc.

Meseria unui specialist PPC presupune în mare partea realizarea strategiilor de digital marketing, implementarea, gestionarea și optimizarea acestora, analizarea rezultatelor și identificarea de noi oportunității pentru clienți. 

Însă, până să devii un specialist trebuie să știi câteva lucruri de care trebuie să ții cont cu sfințenie, aș spune eu:

Trebuie să fii autodidact

Una dintre caracteristicile pe care trebuie să le deții dacă vrei să devii un specialist PPC este să fii autodidact. Dacă nu ești, ar fi bine să începi să îți dezvolți și această latură, pentru că până să ajungi să fii un specialist de marketing și chiar și în momentul în care vei deveni unul, cât și ce vei ști să faci va depinde numai și numai de tine.

Să îți iei certificările Google

Obținerea certificărilor Google sunt dovada scrisă că deții noțiunile elementare despre Google Ads și că ești pregătit să treci la următorul nivel, care înseamnă participarea la training-uri de specialitate. 

Certificările sunt gratuite și se dau online aici. Tot acolo poți găsi și materialele de studiu de care ai nevoie pentru a deveni certificat Google. 

Să mergi la evenimente dedicate

Sfatul meu este să participi la cât mai multe evenimente dedicate Pay Per Click-ului, pentru că doar așa poți învăța mai multe decât materialele de studiu, poți afla tips & tricks de la experții din domeniu și te poți convinge dacă această industrie este sau nu potrivită pentru tine. 

Există numeroase evenimente gratuite la care poți participa, unul dintre cele mai cunoscute fiind Google Atelierul Digital, cât și Digital Bootcamp, care este mai mult un training de 4 zile dedicat studenților care vor să înceapă o carieră în digital marketing.

,,Mă, da’ tu cărți citești?”

Să citești cărți, articole și cam tot ce îți pică în mână despre digital marketing este o altă trăsătură pe care un bun specialist PPC trebuie să o aibă. 

Dacă nu știi ce să alegi, iată aici cele 7 recomandări de bloguri din domeniu pe care le am pentru tine. 

Comunicarea 

Multe joburi de specialiști PPC implică și comunicarea cu clienții pe care îi ai, relația dintre tine și aceștia fiind consolidată în mare parte de cum anume știi să comunici cu ei. Trebuie să fii deschis, proactiv, să te implici în business-urile lor și să îi asiguri prin cuvinte, acțiuni și rezultate că ești alături de ei. 

Să fii analitic, dar și creativ

Într-un domeniu precum este PPC-ul trebuie să fii și analitic și creativ, pentru că ai niște campanii de făcut și de scris niște copy-uri care să vândă, iar în final trebuie să analizezi și să interpretezi datele. Să vezi unde a fost bine și unde a fost mai puțin bine, să vezi ce a funcționat și să identifici noi oportunități.

Să treci printr-un internship 

Nu cred și nici nu știu dacă există posibilitatea de a te angaja pe o poziție de specialist PPC fără să treci printr-un internship. Nici nu recomand să faci asta, oricum. Pentru că un astfel de program te pregătește pentru ceea ce va urma și vei fi menajat din aproape toate punctele de vedere pe tot parcursul acestei perioade. Vei trece prin training-uri, vei face practică pe task-uri reale, dar care vor ajunge la colegi, nu direct la client și nu te va certa nimeni dacă greșești, ci vei primi feedback-uri constructive. Am învățat că atât timp cât ești în internship ai voie să greșești, pentru că din greșeli înveți. Iar cine nu greșește, înseamnă că nu încearcă. 

Concluzii

În principiu, cam astea sunt lucrurile de bază pe care trebuie să le știi dacă vrei să devii un specialist PPC. Însă nu sunt reguli scrise, ci doar ceea ce am observat în drumul meu. Poate că unii au parcurs mai multe etape, alții mai puține în parcursul lor către o carieră în digital marketing. Unii dețin alte calități față de ceea ce am punctat eu și sunt specialiști de marketing la fel de buni sau chiar mai buni. Important este să încerci dacă simți cu adevărat că asta vrei să faci în viață, iar dacă te vei lovi vreodată de situația în care va trebui să deții o anumită aptitudine ca să excelezi, sub nicio formă să nu te dai bătut, ci lucrează cu tine până îți iese. Asta am făcut și eu și mi-a ieșit destul de bine :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s