Feedbackul negativ: Cum îl acceptăm mai ușor?

Viața este făcută din părți bune și părți mai puțin plăcute precum este feedback-ul negativ. Acesta poate fi extrem de neplăcut, mai ales la locul de muncă unde sunt în joc energia și eforturile tale de a deveni un profesionist fără cusur. 

Nimeni nu este perfect și toată lumea a primit cel puțin o dată un feedback negativ. Important este să știm cum să reacționăm în astfel de situații, atât în interiorul nostru, cât și în exterior, pentru a gestiona criticile în mod corect și în favoarea noastră.

Am făcut un research pe tema aceasta și am adunat câteva ponturi care mă ajută și pe mine să trec constructiv peste un feedback negativ. Este adevărat că în teorie e ușor, iar în practică de câteva ori mai greu, însă important este să fii deschis către schimbare.

Nu lua personal viața profesională

Primul lucru la care trebuie să lucrezi dacă încă nu o faci, este să nu iei feedback-ul negativ în mod personal. 

Este extrem de dificil să nu o faci atunci când îți dedici jobului mare parte din timp și investești energie ca totul să iasă bine, însă încearcă să nu te gândești la ce ai greșit tu ca persoană sau să te învinovățești, ci analizează situația la rece să vezi unde s-a produs ruptura care a declanșat reacția negativă.

Nu lăsa criticile să te consume

Primul instinct atunci când primești un feedback negativ este să devii emotiv și să vrei să te ascunzi undeva departe de toată lumea. Însă este important ca în acele momente să încerci să gândești rational și să diseci informația, astfel încât să rămâi calm și să oferi ,,criticului” răspunsuri logice. 

Nu este necesar să îi oferi soluții pe moment, ci poți să ceri timp pentru a analiza situația și a veni cu propuneri eficiente.

Găsește partea constructivă 

Feedback-ul este necesar în orice acțiune pe care o facem. Astfel, putem ști dacă suntem pe drumul cel bun sau dacă trebuie să mai lucrăm până să iasă așa cum trebuie. Chiar dacă primești un feedback negativ, încearcă să găsești partea constructivă. Este posibil ca cel care a dat feedback-ul să nu fie o persoană care să îi menajeze pe ceilalți și să nu aibă intenții rele așa cum transmite în mesajele sale. 

Oricum ar fi, tu trebuie să încerci să vezi mereu unde trebuie să mai lucrezi și ce trebuie să îmbunătățești, fără să te gândești că nu ești bun în ceea ce faci. 

Nu deveni defensiv 

Nu lua o atitudine defensivă atunci când ți se dă un feedback negativ, dar nici nu te supune criticilor. Renunță la cuvinte precum ,,nu e vina mea”, ,,nu este corect”, dar și la cele care te pot duce în extrema cealaltă precum scuzele cerute insistent.

Încearcă să mulțumești interlocutorului pentru observații și asigură-l că vei lua toate demersurile necesare pentru a repara greșelile produse și pentru a evita posibilele erori pe viitor. 

Recunoaște că ai nevoie de îmbunătățiri

Nu există nimeni pe lumea aceasta care să le știe pe toate. De aceea, este important să recunoaștem atunci când avem nevoie de îmbunătățiri pe anumite segmente. Lucrează cu tine acolo unde ai nevoie și nu îți fie teamă să ceri ajutor dacă nu înțelegi anumite lucruri. 

Citește lucrări de specialitate, testează și propune-ți ca data viitoare să îți iasă lucrurile de două ori mai bine.  

Învață-ți lecția

După ce ai depus toate eforturile pentru a remedia greșelile, nu pune totul într-un sertar încuiat cu cheia. Păstrează în minte ce ai făcut greșit sau ce a dus la producerea greșelii, cât și ceea ce ai făcut pentru a rezolva situația. 

Astfel, îți va fi mai ușor să eviți repetarea greșelilor pe viitor, dar îți va fi și mai ușor să aplanezi efectele negative atunci când greșeala este inevitabilă. 

Mergi mai departe

Lasă negativitatea și criticile în urmă. Dacă le păstrezi cu tine, nu vei putea niciodată să mergi mai departe și să avansezi. Se va instala în mintea ta o teamă de a acționa, tocmai pentru a evita feedback-ul, de frică să nu fie negativ. 

Nu îți irosi energia pe lucruri care nu îți sunt utile, pentru că vor exista mereu critici și nemulțumiri. Învață să extragi partea constructivă din ele și să arunci tot ceea ce nu este bun pentru tine și dezvoltarea ta. 

Sper să îți fie de folos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s