Interviu | Mihaela Lemnaru despre ce înseamnă să fii freelancer

Trăim vremuri în care tot mai mulți tineri își doresc să devină antreprenori, să aibă propriul business și în care copiii nu mai visează să devină pompieri, polițiști sau doctori, ci vlogeri. Sub o formă sau alta, toți se îndreaptă în direcția independenței financiare și a libertății de a-și face propriul program de lucru. 

Pentru că am observat puternic acest trend în ultima perioadă, am stat de vorbă cu Mihaela Lemnaru, freelancer, și am aflat ce implică mai exact să fii pe cont propriu din punct de vedere profesional. 

E mai greu decât ați crede!

Cine este Mihaela Lemnaru

Sunt Mihaela Lemnaru, sunt freelancer sau soloprenor (cum îmi place mie să spun) de 2 ani, full-time. 

Serviciile mele se bazează pe mix-ul de creativitate, cuvinte, vizualuri și rețele sociale. 

În termeni simpli, sunt Content Writer și Social Media Manager pentru brand-uri sau persoane publice. Ajut antreprenorii să-și creeze o imagine corectă în online și să comunice pentru publicul lor țintă, economisind timp.

De curând sunt Consultant în Social Media într-o nouă agenție de branding – ELITE Communication – formată exclusiv din antreprenori, pentru antreprenori.

De asemenea, sunt ”scriitor virtual” și transmit free know-how despre online și freelancing pe www.mihaelalemnaru.ro

LINKS:

https://www.facebook.com/mihaelalemnaruro

https://www.instagram.com/mihaelalemnaru.ro

https://www.linkedin.com/company/mihaelalemnaruro/

Colaborarea cu un freelancer nu înseamnă lucru mai ieftin.

Ce înseamnă să fii freelancer în România? 

Să fii freelancer în România (și nu numai) înseamnă să lucrezi pe cont propriu la proiecte pe o anumită nișă, pentru care ești plătit pe firmă, conform unui fee orar sau per proiect/ task.

Colaborarea cu un freelancer nu înseamnă lucru mai ieftin – înseamnă colaborarea cu un specialist extern pe nișa respectivă, pentru o perioadă de timp delimitată sau nu. 

Asta în teorie. În realitate, freelancer-ul este curajosul care s-a axat doar pe anumite skill-uri la care se pricepe și, în loc să se angajeze la o singură entitate, oferă servicii pentru mai mulți clienți deodată. 

Lucrează de obicei singur și se ocupă de tot flow-ul business-ului său: atragere potențiali clienți, vânzare, customer care clienți actuali, consultanță, ofertare, implementare proiecte, feedback, brand personal, networking plus partea administrativă (ex: contabilitate). 

Lucruri care, de cele mai multe ori sunt învățate din mers ☺

Cum și de ce ai luat hotărârea de a deveni freelancer? 

Îmi place să cred că „așa a fost să fie”. 

La primul meu job full-time în domeniu nu prea mă simțeam ok din punct de vedere timing – eu fiind o persoană creativă, această „îngrădire” cu program + anumite lucruri ce trebuiau făcute cum știau alții, nu cum voiam eu, m-au făcut să-mi caut câteva ”gig-uri” pe lângă job, din curiozitate. 

În 2017 am luat primul proiect de scris postări în Social Media pentru Elite Business Women (un Club de Business pentru femei antreprenor) și tot atunci mi-am făcut  firmă și am renunțat la job-ul full-time. 

Pentru că îmi plăcea mai mult să lucrez singură, am trecut la un job part-time + freelancing și mi-am terminat și studiile la master (Social Media si Marketing Online la SNSPA). 

Proiectele au continuat să vină prin networking, cunoștințe și grupuri de Facebook, iar în 2018 am renunțat și la la job-ul part-time pentru că nu reușeam să-mi împart timpul corect între job, freelancing și master. 

Așa că am ales să fiu freelancer full-time, aspirând spre a fi antreprenor. 

Am luat această hotărâre pentru că am testat, am văzut că pot și că sunt capabilă să învăț repede, să mă adaptez și să lucrez singură. 

Recunosc, mi-a plăcut și partea de libertate – ai propriul program, venitul este direct proporțional cu cât lucrezi, nu ai un birou stabil și nu trebuie să răspunzi în fața nimănui (în teorie). 

Ce țin să menționez e că „propriul tău șef” ești până la un anumit punct. Câteodată pare că am 5-6 „șefi” deodată, aceia fiind clienții […]

Cum este să fii propriul șef?

Foarte greu. Dar cu cât înveți mai multe și știi să gestionezi timpul pe care îl ai, poate deveni doar „greu” ☺

Atunci când „tu centrezi, tu dai cu capul”, e nevoie să fii foarte focusat pe obiective, pe ce urmărești, unde ești acum și unde vrei să ajungi. De asemenea, să fii atent la piață, sa faci research, networking și în tot timpul acesta să te și promovezi și să livrezi și servicii de calitate către clienți. 

În primul rând, e greu ca time management pentru că noi, freelancerii, mereu vom fi cei mai „aspri” cu noi înșine, mai ales când ”time is literally money”.. Câteodată lucrez fără pauze, câteodată stau o zi-două și nu fac mare lucru – e nevoie de consistență și commitment pentru asta. 

În al doilea rând, e greu ca mod de monitorizare al dezvoltării tale personale sau profesionale – ești atât de prins în munca ta încât uiți să te vezi cum erai acum 3-6 luni și să măsori evoluția. Fiecare freelancer are metricii lui de măsurare – pot fi banii, recomandările, clienții noi, vizibilitatea, cursurile parcurse, etc. 

Ce țin să menționez e că „propriul tău șef” ești până la un anumit punct. Câteodată pare că am 5-6 „șefi” deodată, aceia fiind clienții, care tot ca niște șefi mai soft se comportă – practic, tu oferi un serviciu în schimbul unei sume de bani, ca la un  job. 

Ideal este faptul că, dacă ceva nu e în regulă, poți renunța la un client nepotrivit fără să îi pierzi pe ceilalți, deci rămâi cu alte surse de venit (spre deosebire de un job unde renunți la tot salariul). 

Un freelancer nu e atât de singur precum se crede. Eu chiar lucrez în echipă majoritatea timpului.

Cum este să lucrezi tot timpul de acasă, fără colegi, fără o echipă? Ce te motivează să fii productivă?

Înainte de pandemie chiar aveam grijă să ies mai des și lucram mult din cafenele. Găsesc unele foarte cozy și nu plec până nu-mi termin task-urile. 

Dar un freelancer nu e atât de singur precum se crede. Eu chiar lucrez în echipă majoritatea timpului. Spre exemplu, poți colabora ușor cu alt freelancer (Web dev + content writer) sau remote cu o agenție/ companie și echipa lor.

Ca freelancer, poți avea și echipa ta de alți freelanceri care să te ajute în realizarea proiectelor. 

Din punct de vedere motivație, faptul că îmi place ceea ce fac cred că are cel mai important rol. Apoi sunt clienții cu care aleg să lucrez (antreprenori deschiși, dornici de a se afirma în online) și satisfacția că lucrez pentru mine. 

Cum îți organizezi task-urile într-o zi? Ai un interval orar în care lucrezi? Se spune că atunci când ești freelancer poți lucra oricând și de oriunde vrei, este adevărat?

Poți lucra oricând și de oriunde vrei. Am avut perioade când lucram doar noaptea pentru ca ziua eram la job sau la facultate. Prefer să lucrez seara pentru că e mai liniște și nu-mi mai sună telefonul, însă task-urile creative încerc să le fac în prima parte a zilei până la ora 15:00.

Nu am un interval orar clar stabilit, însă de obicei încep munca la ora 10:00 și termin în jur de 17:00, cu o pauză-două de mâncat. Apoi merg la sală și dacă mai am lucruri urgente le rezolv începând cu ora 20:00 până termin. 

În unele zile lucrez mai mult, în altele mai puțin sau spre deloc – e și despre vibe și ce tip de task-uri pot sa fac pentru că nu pot scrie articole creative pe bandă, în fiecare zi. În unele zile mă ocup de research, în unele de partea de grafică, apoi de texte – depinde ☺ 

Există noțiunea de vacanță în freelancing? Ce faci cu proiectele în desfășurare atunci când ai nevoie de o săptămână de pauză? 

Hmm… Nu prea. Poate doar dacă închizi telefonul și nu deschizi laptop-ul toată săptămâna. 

Când am fost plecată am anunțat înainte cu 10-15 zile toți clientii și am pus la punct comunicarea pentru când voi fi plecată, practic am lucrat în avans. 

Recunosc, anul acesta, de când lucrez mai mult, mi-am luat doar câte 5-6 zile „libere” pe lună. Iar când am nevoie de o pauză, anunț că nu sunt disponibilă și o dată sau oră când voi reveni. 

Cât de greu este să găsești proiecte?

Cel mai greu este la început, când nu prea te știe nimeni și te zbați să iei un proiect pe încredere sau recomandare, fără un portofoliu de 5 pagini. 

Eu am avut acces prin primul client (EBW) la o comunitate de femei antreprenor ce aveau nevoie de promovare online pentru business-urile lor, iar proiectele au venit de acolo. 

Acum un an am început și procesul meu de personal Branding și poziționare ca specialist în domeniu, am generat recomandări, am aderat la grupuri Facebook de profil (ex: Viață de freelancer) și am început să răspund la cereri de proiecte – unele au mers mai departe, altele nu. 

Anul acesta am realizat blog-ul www.mihaelalemnaru.ro, cu o pagină specială de servicii, unde scriu cât de des pot lucruri interesante și ofer know-how gratuit din domeniul social media & content writing. 

Iar odată cu această perioadă mai specială, sunt prezentă în online, fac networking, ofer consultanță, iar propunerile de colaborare vin din interacțiuni sau recomandări. Unde simt că pot aduce valoare accept, unde nu, ofer contactul unui alt freelancer ☺ 

Cum resimți instabilitatea financiară și faptul că nu mai ai un salariu lunar?

E foarte important ca atunci când te hotărăști să fii freelancer să ai deja banii pentru 4-6 luni puși deoparte, în cazul în care vei avea și luni mai proaste decât te aștepti. 

Eu am făcut trecerea spre freelancing mai smooth, dar chiar și asa, la început au fost diferențe mari de venit de la lună la lună. 

Dacă îți setezi de la început un venit mediu sau fix pe care ți-l dorești pentru a avea o lună ok și a-ți plăti cheltuielile, vei cauta proiecte și lucra astfel încât să ajungi în fiecare lună la acea sumă. 

Foarte important e să ai în vedere și contribuțiile la stat (impozit, sănătate, pensie) pe care tot tu ca freelancer ești obligat să le plătești în funcție de ce tip de firmă ai. 

Într-adevăr, nu este un salariu ce vine pe data de x, același în fiecare lună însă, dacă este anticipat corect și există și o rezervă, (poate un client mare nu a plătit factura la timp, iar tu trebuie să plătești mai departe chiria de exemplu) ești acoperit. 

E nevoie de un plan cu venituri și cheltuieli pentru a avea o viziune clară asupra a ce intră/ ce iese din firmă și un plan de business pus la punct pe termen scurt și mediu cel puțin. 

Te-ai gândit vreodată să te reîntorci la viața de angajat?

Nu. Am avut un episod când cineva îmi povestea de beneficiile companiei la care s-a angajat, salariu, oportunități de training și m-a pus pe gânduri puțin spre viitor. 

Însă, când a început job-ul s-a dovedit că nu era chiar așa lapte și miere, mai ales odată cu perioada aceasta – work from home, call-uri, rapoarte și monitorizări live, scăderi de salariu – no way! 

Nu mă întorc pentru că deja cunosc „the other side” și, din câte observ, mai ales în domeniul online-ului, oamenii buni fac trecerea spre freelancing/ antreprenoriat chiar și după 10-15 ani de lucru în agenții sau companii. Deci clar așa e mai bine. 

Nu cred că m-aș potrivi, nu m-aș mai adapta și cred ca aș fi foarte bossy (în sensul bun) pentru ca m-am obișnuit să le fac eu pe toate, în stilul meu dat fiind că asta mi-a adus doar beneficii până acum. 

În schimb, am făcut trecerea spre antreprenoriat odată cu lansarea ELITE Communication – o nouă agenție de branding formată din antreprenori, sub bagheta magică a Biancăi Tudor, Owner and CEO Elite Business Women. 

Aici sunt consultant în Social Media și, pe viitor, voi conduce propria mea echipă de specialiști. 

Aș fi vrut să am mai mult curaj să ies în față de la început – ca brand personal – pentru că dacă nu te lauzi tu cu munca ta, nu va zice nimeni nimic despre tine în locul tău. 

Ce ai fi vrut să știi despre freelancing înainte să mergi în direcția aceasta?

Aș fi vrut să fiu mai atentă la ce presupune partea legală / administrativ-contabilă a realizării unei firme și să știu clar ce procente merg la stat pentru că am avut o surpriză. 🤭 

Aș fi vrut să am mai mult curaj să ies în față de la început – ca brand personal – pentru că dacă nu te lauzi tu cu munca ta, nu va zice nimeni nimic despre tine în locul tău. 

E important să nu le faci pe toate, să te nișezi pe câteva servicii pe care le faci peste medie și, dacă e posibil, să nișezi și clienții/ domeniile pe care lucrezi (asta o poți face și pe parcurs). 

Și să știu că mai sunt oameni foarte buni care fac asta și mă pot ajuta cu sfaturi doar dacă întreb. Eu cred că nu suntem concurenți și că există destul loc de colaborare pe piață pentru toată lumea care face treabă bună. 

Ce s-a schimbat în bine și ce s-a schimbat în rău după ce ai devenit freelancer?

În bine: sunt mai liniștită, fac ceea ce îmi place, învăț zilnic foarte multe lucruri, sunt independentă financiar, mă ocup mai mult de imaginea mea ca specialist, mă simt mai încrezătoare, știu să gestionez mai bine problemele, să fac networking, să-mi vând serviciile, pot lucra de oriunde, am cunoscut oameni interesanți, lucrez și colaborez cu oameni de calitate

În rău: muncesc mai mult (e rău atunci când e prea mult), mi-am restrâns mult cercul de prieteni, nu am un program – poți fi ușor prins în capcana „muncesc mai mult, câștig mai mult”

Practic, nu sunt neapărat chestii „rele”, ci lucruri la care încă  lucrez pentru a le găsi o adaptare.

Cum ți-a afectat pandemia activitatea?

Pentru că din fericire lucrez în online și acum toată lumea e „forțată” în online, nu pot spune că m-a afectat din punct de vedere profesional.

Au pus pauză o serie de clienți cu business-uri precum pensiuni sau agenție de turism, dar au venit alte oportunități mai ales pe digitalizare și social media & content writing. 

După ce s-a instalat carantina și a trebuit să stăm în casă, am comunicat foarte mult pe partea de educație și am oferit know-how gratuit pentru business-uri despre ce să posteze în social media. 

Așadar, mă bucur să văd business-uri locale care dau o șansă online-ului după ce până acum erau cam reticenți. 

Cred că trăim deja schimbarea și că atât job-urile în sine, cât și business-urile, nu vor mai fi la fel după această pandemie. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s