,,Postez frecvent poze pe Social Media însă nu am engagement.” Dacă și tu ți-ai pus cel puțin o dată această problemă, s-ar putea ca articolul meu să îți fie de folos.
Să postezi în Social Media nu este suficient pentru a genera engagement. Trebuie să ții cont de câteva reguli simple, dar vitale pentru ca prezența ta în mediile sociale să se facă simțită.
Iată mai jos 10 motive pentru care contentul tău vizual nu generează engagement și ce trebuie să faci în schimb.
1. Postezi prea multe selfie-uri
Selfie-urile sunt ok, însă expuse cu măsură. De ce? Pentru că urmăritorii tăi văd o față frumoasă și atât. Nu spui o poveste, nu transmiți un mesaj. Și poate că generezi suficient engagement la început, dar cu cât vei posta mai multe selfie-uri, cu atât și cei care te urmăresc se vor plictisi de același gen de conținut. Surprinde-i cu ceva nou și vei vedea câteva schimbări în bine pe conturile tale de Social Media.
2. Nu ai armonie în culorile fotografiei
Prea multe culori care nu se potrivesc într-o imagine nu numai că devine obositoare, dar este și neatractivă, riscând să pierzi focusul principal al fotografiei. Încearcă să surprinzi în pozele tale culori complementare sau contrastante. Astfel, vei obține o armonie vizuală și cu siguranță poza ta nu va trece neobservată prin feed-ul urmăritorilor tăi.
3. Nu ții cont de context
Aici mă refer atât la contextul lumii în care trăim, dar și la contextul pozei. Ancorează-te la realitate atunci când realizezi o fotografie și ai să vezi că oamenii vor empatiza mai mult cu aceasta. Pe de altă parte, ține cont și de contextul pozei. Poate că dacă te afli într-un loc cu o încărcătură istorică puternică și plină de evenimente tragice nu este cazul să pozezi ca în pictoriale ca semn de respect pentru întâmplările produse.
4. Nu pui o descriere a fotografiei
Orice carte, film sau operă de artă are un titlu sau o descriere pentru privitorii săi. La fel ar trebui să ai și tu pentru pozele pe care le postezi, în special dacă aceasta nu transmite prea multe din punct de vedere vizual. ,,Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană” este un principiu care se aplică și în Social Media.
5. Nu acorzi atenție compoziției
Atunci când realizezi o fotografie, ține cont și de lucrurile care sunt în jurul tău. Evită să faci poze lângă coșurile de gunoi, clădiri inestetice sau străzi murdare. De asemenea, nu aglomera poza cu prea multe elemente care ar putea acoperi subiectul principal.
6. Nu incluzi oameni în fotografiile tale
Statisticile arată că fotografiile care conțin oameni au o rată de engagement mai mare. Dacă îți savurezi cafeaua pe balcon, într-o zi aurie de toamnă, încearcă să incluzi și câteva elemente umane precum mâna care ține ceașca înainte de a surprinde momentul într-o poză.
7. Editezi prea mult fotografiile
Se spune că o fotografie bună este 30% realizată din camera foto și 70% din editare. Însă, nu abuza de filtrele pe care care multe aplicații de editare foto le pun la dispoziție, ci încearcă să îți dozezi editarea astfel încât să nu distorsionezi realitatea.
8. Nu interacționezi cu audiența ta
Provoacă-ți audiența să interacționeze cu poza ta. Întreabă-i ceva, oferă-le un motiv pentru care să o facă. Implică-i în povestea fotografiei tale și fă-i să simtă că fac parte din ea.
9. Nu postezi la timpul potrivit
Un reach mai mic, înseamnă și mai puține șanse ca postarea ta să obțină un engagement mai mare. Analizează statisticile și observă care sunt zilele și orele cele mai potrivite la care ar trebui să postezi pentru a ajunge la cât mai multe persoane. De obicei, orice platformă de Social Media pune la dispoziție tool-uri cu astfel de statistici despre audiența ta.
10. Nu ai content relevant
Ține cont în primul rând de platforma pe care postezi. Sigur că o poză cu un mic dejun delicios ar aduna mult engagement pe platforme precum Instagram, însă nu și pe LinkedIn. Analizează cine sunt utilizatorii fiecărei platforme pe care ești prezent, cât și scopul pentru care aceștia o utilizează. Astfel, îți vei da seama dacă postările tale vor fi sau nu relevante în funcție de platformă.
Ține cont de aceste 10 reguli și cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară. Sper să îți fie cu folos!